Zloćudnici i dobroćudnici

U đjotiš astrologiji postoji koncept zloćudnih i dobroćudnih planeta na sanskritu „šubha“ i „krura“). Možemo ih također nazvati pozitivne i negativne planete. Postoje stalni i privremeni dobroćudnici i zloćudnici. No, na samom početku trebamo shvatiti da u svijetu u kojem živimo ne postoji apsolutno dobro kao ni apsolutno zlo. Sve je relativno i ovisno od perspektive promatrača. To znači da planete u svakom individualnom slučaju mogu biti više ili manje pozitivne ili negativne i zato treba uzeti u obzir komplet individualnu natalnu kartu i donijeti zaključak u skladu sa time.
Privremeni zloćudnici i dobroćudnici se određuju prema položaju ascendenta (ili podznaka). Za svaki ascendent se može odrediti koja su područja negativnosti kao npr šesta kuća koja predstavlja bolesti i neprijatelje ili npr dvanaesta kuća koja predstavlja gubitke. Vladari tih kuća predstavljaju upravo te određene negativnosti za taj određeni ascendent.
Uzmimo na primjer ascendent Vagu: Parašara Muni, otac đjotiša, kaže kako su zloćudnici za taj ascendent Jupiter, Sunce i Mars. Jupiter je vladar šeste kuće i predstavlja bolesti i neprijatelje, složiti ćemo se da je to „negativno“. Sunce je vladar jedanaeste kuće te na taj način predstavlja želju za dominacijom u društvu i zajednici, predstavnik je prepreka te je također u neprijateljskim odnosima s vladarom ascendenta, a to je Venera. Stoga Sunce ne možemo svrstati među dobroćudnike. Mars je za sve Vage prvoklasni „maraka“ ( u doslovnom prijevodu „ubica“).
Dobroćudnici u ovom slučaju su Merkur i Saturn. Merkur je vladar devete kuće, a ta planeta uvijek donosi sreću i uvijek je smatramo dobroćudnikom te je uvijek u prijateljskom odnosu sa vladarom ascendenta. Saturn je vladar četvrte i pete kuće te donosi uspjeh i sreću, nazivamo ga „yogakarakom“ jer predstavlja mogućnost dostignuća.
Venera je u ovom slučaju neutralna. Vladar ascendenta, Vener u ovom slučaju, je zapravo uvijek povoljna, no u ovom je slučaju također vladar osme kuće te predstavlja životna iskušenja i izazove te stoga njena povoljnost nije u potpunosti čista.

Parašara Muni navodi listu zloćudnih i dobroćudnih planeta za svaki ascendent. Glavni princip je vladavina određenim poljima horoskopa, kao što je u primjeru prikazano, ali i prijateljstvo sa vladarom ascendenta i još nekoliko detalja koje treba uzeti u obzir za svaki ascendent posebno. Svaki horoskop je priča za sebe i zato provjerite sa svojim astrologom kako ta priča u vašem slučaju izgleda.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt